Du er her:
- Forside
- Helsefremmende grunnskole er tema i Folkehelseuka 2017
Helsefremmende grunnskole er tema i Folkehelseuka 2017
Skolen er en viktig arena for å bygge gode levevaner i tidlig alder. Elever med gode levevaner har gjerne god helse. God helse er igjen viktig for barns utvikling og evne til mestring og læring. Helsefremmende skole er derfor tema på årets Folkehelseuke i Bodø.
De 10 anbefalte kriteriene for helsefremmende skole var utgangspunktet da Ungt Entrepenørskap tidligere i høst kurset lærere på 5.- 7. trinn i Bodø på hvordan de gjennom et pedagogisk verktøy i større grad kan bidra til god helse, trivsel, læring og gode holdninger for både elever og ansatte.
Grønnåsen skole er et godt eksempel på hvordan de anbefalte kriteriene settes i system. Med hjelp fra elvevbedriften Klipp media har vi laget en liten film fra skola, som kjapt beskriver hva en helsefremmende skole er. Vi håper alle Bodøskolene blir inspirert!
1 Helsefremmende arbeid er forankret i skolen
Det helsefremmende arbeidet er forankret i skolens årsplan, vedtekter, øvrige styringsdokumenter og arbeidsmåter. Arbeidet evalueres jevnlig. De ansattes kompetanse skal sikre en god helsefremmende skolehverdag.
2 Skolen arbeider systematisk for å fremme psykisk helse og godt psykososialt miljø
Skolen arbeider aktivt for at den enkelte elev skal oppleve trivsel, trygghet og sosial tilhørighet. Det arbeides aktivt med forebygging av mobbing og krenkelser.
3 Alle elever er fysisk aktive minst 60 minutter hver dag
Aktiviteten kan deles opp i flere bolker, både ute og inne. Aktivitetene bør være varierte og medføre at man blir andpusten og at kroppen blir utfordret fysisk på ulike måter.
4 Nasjonale retningslinjer for skolemåltidet følges
Måltidet bygger på at elevene har med seg matpakke. Skoler med kantine/matbod må stimulere elevene til sunne valg. Det er lagt til rette slik at det er enkelt å velge kaldt vann som tørstedrikk.
5 Skolen er tobakks- og rusfri
Det er ikke tillatt å bruke røyk, snus eller andre rusmidler i løpet av skoletiden. Dette gjelder alle elever og alle ansatte som har kontakt med elever i løpet av skoletiden.
6 Skolen har en tilfredsstillende tverrfaglig skolehelsetjeneste Skolehelsetjenesten skal være tilgjengelig på skolen for elevene som et gratis lavterskeltilbud med mulighet for «drop-in» for elevene. Tjenesten skal være tverrfaglig.
7 Skolen har gode rutiner for samarbeid med og medvirkning fra elever og foresatte
Skolen har tydelig medvirkning fra elever og foreldre i utviklingen av skolens miljø og ulike tilbud. Klasseråd, elevråd og FAU brukes aktivt i arbeidet. Elevenes fysiske og psykiske helse og samspill med andre er tema på foreldremøter og i foreldresamtaler.
8 Skolen gir opplæring i levevaner og har arbeidsmåter som fremmer helse
Elevene gis opplæring i helsefremmende levevaner. Alle elever skal kjenne de nasjonale kostråd og anbefalinger for fysisk aktivitet. Varierte undervisningsmetoder sikrer at flere elever får muligheten til å oppleve mestring.
9 Skolen samarbeider med andre instanser
Det etableres tverrfaglig samarbeid med andre instanser etter behov, dette for å sikre et helhetlig tilbud rundt eleven.
10 Skolen arbeider systematisk med sikkerhets- fremmende og ulykkesforebyggende arbeid
Det arbeides med trafikkopplæring, og andre sikkerhetsfremmende og ulykkesforebyggende tiltak for å skape robuste og trygge elever. Skolen har gode rutiner for internkontroll.
Publisert 18.09.2017av Per Inge Johnsen